Insomnia: tipuri si cauze. Ce faci ca sa dormi bine?

Insomnia: tipuri si cauze. Ce faci ca sa dormi bine?

Ai impresia ca ai putea dormi cu saptamanile. Te trezesti atat de obosit, incat iti este extrem de greu sa te concentrezi chiar si la cele mai banale sarcini si te simti mai anxios ca niciodata.

Cu somnul cum stai? Reusesti sa adormi la scurt dupa ce te bagi in pat sau ramai cu ochii agatati pe pereti pana tarziu?

Insomnia generala este o clasificare a tulburarilor de somn in care o persoana manifesta dificultate in procesul de a adormi, de a ramane adormit sau de a se trezi devreme. Afla de cate tipuri este insomnia si care sunt cauzele!

Tipuri de insomnie si cauze

Insomnia cauzata de un medicament sau o substanta

Acest tip de insomnie este corelat cu utilizarea oricareia dintre urmatoarele substanţe: medicamente; cafeina si/ sau alcool. Somnul este perturbat de utilizarea substanţei respective, cauzand astfel un tip de insomnie.

Insomnia paradoxala

Este un tip de insomnie severa. Se produce fara dovezi obiective privind tulburarile de somn. Efectele in timpul zilei variaza in funcţie de severitate, dar tind sa fie mult mai putin severe decat s-ar astepta persoanele care o manifesta.

In acest tip de tulburare se raporteaza adesea o cantitate redusa a somnului sau chiar lipsa lui pentru una sau mai multe nopti.

Persoanele care sufera de insomnie paradoxala descriu o constientizare intensa a mediului extern sau a proceselor interne care corespund cu trezirea. Aceasta constientizare sugereaza o stare de hiperexcitabilitate a neuronilor.

O caracteristica importanta este o supraestimare a timpului necesar pentru a adormi. De asemenea, aceste persoane tind sa subestimeze timpul total de somn.

Insomnia de ajustare

Aceasta tulburare, denumita si insomnie acuta sau insomnie pe termen scurt, afecteaza somnul si de obicei provoaca stresul. Problema somnului se termina atunci cand dispare sursa de stres sau cand te adaptezi la stres.

Stresul nu vine intotdeauna dintr-o experienta negativa. Atentie! Nu doar grijile si problemele te pot stresa. Si ceva pozitiv te poate face sa te simti prea entuziasmat, astfel incat nu mai reusesti sa dormi bine.

Insomnia comportamentala a copilariei

Aceasta apare atunci cand copiii nu se duc la culcare la timp. Daca cei mici sunt determinati sa mearga la culcare la o anumita ora, aceeasi in fiecare seara, atunci au tendinta de a adormi la o ora normala. Daca nu li se acorda timpi de odihna stricti, atunci ei pot sta fara somn ore intregi.

Insomnia psihofiziologica

Aceasta insomnie este asociata cu ingrijorarea excesiva, concentrata in special pe faptul ca persoana in cauza nu este capabila sa doarma. Insomnia poate incepe brusc dupa un eveniment sau se poate dezvolta lent de-a lungul multor ani.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare de somn se ingrijoreaza prea mult cu privire la insomnia lor si oboseala de a doua zi. Ca urmare, ele incep sa devina tensionate si ingrijorate pe masura ce se apropie de culcare. Ceea ce le cauzeaza insomnia.

Ce faci sa adormi usor

Iata cativa pasi extremi de importanti ce te vor ajuta sa ai parte de un somn odihnitor:

Nu renunta la activitatea fizica. Stim ca momentan nu-ti mai poti respecta programul activ pe care il aveai, dar este foarte important ca in aceasta perioada sa nu renunti la exercitiile fizice. 10-20 de minute pe zi rezerva-le miscarii.

Nu transforma zilele in nopti si nici invers. Profita cat mai mult de lumina naturala pe timpul zilei, chiar daca acest lucru inseamna expunerea doar pe balcon sau pe terasa casei. Incearca sa eviti cat de mult poti lumina artificiala seara.

Respecta un program de somn, cu intervale orare prestabilite, asa cum il aveai si atunci cand mergeai in fiecare dimineata la serviciu.

Stresul este cel mai mare inamic al somnului, iar insomniile nu trebuie sa reprezinte un factor de stres suplimentar. Atunci cand nu dormi e bine sa te dai jos din pat, astfel incat sa poti percepe patul ca pe un loc de odihna, nu ca pe un front de batalie cu somnul.

Bien Dormir! Adormi usor si te trezesti bine

Bazate exclusiv pe extracte naturale standardizate, atent selectionate pentru a conferi un somn linistit si odihnitor, produsele din gama Bien Dormir induc somnul in mod natural, oferindu-i organismului o stare de calm si relaxare. In plus, la trezire nu apare starea de somnolenta reziduala specifica somnului indus de medicamentele de sinteza.

Bien Dormir Forte, prin combinatia de extract uscat de passiflora, mac californian si melatonina, contribuie la reducerea timpului necesar pentru a adormi si la atenuarea tulburarilor de somn la persoanele: care lucreaza pe timp de noapte sau in conditii de iluminare artificiala, care sunt suprasolicitate in urma unui efort fizic sau intelectual intens, cu oboseala cronica, datorata privarii repetate de somn si la persoanele varstnice, la care secretia fiziologica de melatonina este redusa.

Bien Dormir Rapid, prin continutul sau de extract uscat de valeriana, passiflora si mac californian, produce o stare de relaxare necesara instalarii somnului, imbunatateste calitatea acestuia, asigurand functionarea organismului in conditii optime.

Bien Dormir Rapid vine in sprijinul persoanelor care au: tulburari ale duratei si calitatii somului, insomnii cauzate de starile de neliniste, stres sau tensiune nervoasa.

Gama BienDormir este disponibila AICI.

BienDormir® Forte, capsule BienDormir® Forte, capsule
Produs cu ingrediente active 100% naturale, concentrat, care vine in ajutorul persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau in conditii de iluminare artificiala, care schimba fusul orar, persoanelor suprasolicitate, in urma unui efort fizic sau intelectual intens, cu oboseala cronica, datorata privarii repetate de somn.
BienDormir® Rapid, capsule BienDormir® Rapid, capsule
Produs cu ingrediente active 100% naturale, concentrat, care vine in ajutorul persoanelor cu tulburari ale duratei si calitatii somnului sau insomniile cauzate de starile de neliniste, stres, tensiune nervoasa.