Ai grija de sanatatea vaginului tau

Ai grija de sanatatea vaginului tau

Cum ai grija de flora vaginala? Ti-am pregatit cateva sfaturi si solutii pentru a o mentine sanatoasa.

Flora vaginala este reprezentata de totalitatea microorganismelor care convietuiesc, in mod normal, la nivel vaginal. Compozitia florei vaginale se modifica in permanenta, in functie de statusul hormonal, varsta femeii, activitatea sexuala a acesteia si starea ei de sanatate. Flora vaginala normala este mentinuta de catre pH-ul vaginal si de concentratia de hormoni estrogeni prezenta la nivelul mucoasei vaginale.

Factorii de risc care duc la perturbarea florei vaginale normale

Conform datelor din literatura de specialitate, cresterea frecventei infectiilor vaginale este strans legata de perturbarea florei vaginale normale si modificarea pH-ului vaginal.

Urmezi tratamente cu antibiotice si/sau antifungice?

Terapia clasica medicamentoasa cu antibiotice si/sau antifungice are in vedere eradicarea patogenilor, dar, din pacate, distruge si stratul protector de lactobacili. Astfel, rata recurentei infectiilor vaginale la 3 luni de la tratament este de 50% si creste la 80% in 12 luni dupa tratament.

Acest lucru se intampla deoarece, odata cu indepartarea bacteriilor patogene, sunt indepartati si lactobacilii, creandu-se un teren favorabil reinfectarii cu microorganisme patogene.

Esti insarcinata sau alaptezi?

Fluctuatiile hormonale mari din timpul sarcinii si al alaptarii determina scaderea nivelului de glicogen (hrana naturala a lactobacililor), ceea ce conduce la scaderea drastica a numarului de lactobacili de la nivel vaginal, creandu-se un teren favorabil infectarii cu microorganisme patogene.

Esti la menopauza?

In perioada de premenopauza si menopauza, productia ovariana de estrogen si progesteron se reduce treptat. Deficitul hormonal rezultat afecteaza multiple arii ale organismului, prima fiind mucoasa vaginala, care se atrofiaza si devine mai sensibila la dezvoltarea infectiilor. Aceasta situatie se datoreaza dezechilibrului hormonal care antreneaza un deficit de nutrienti necesari pentru flora sanatoasa vaginala. Fara “hrana”, lactobacilii nu se mai dezvolta in numar optim, ceea ce creeaza un teren favorabil infectarii cu microorganisme patogene.

Ai suferit recent o interventie chirurgicala ginecologica?

In timpul interventiilor chirurgicale ginecologice sunt administrate local doze mari de antibiotice si antiseptice pentru a combate posibilele infectii. Aceste substante omoara atat patogenii, cat si lactobacilii de la acest nivel.

Unele interventii chirurgicale precum histerectomia conduc si la modificari hormonale profunde precum scaderea productiei de estrogen. Astfel, se instaleaza un deficit major de nutrienti necesari lactobacililor pentru a se dezvolta. In schimb, terenul este propice dezvoltarii microorganismelor patogene.

Folosesti des spalaturi vaginale cu bicarbonat de sodiu si/sau substante antiseptice?

Lactobacilii produc acid lactic, ceea ce realizeaza un mediu acid specific vaginului (pH = 3,5-4,5). Astfel, supravietuirea si capacitatea de a-I mentine proprietatile antibacteriene ale lactobacililor sunt in stransa dependenta cu mentinerea aciditatii mediului vaginal.

Utilizarea spalaturilor vaginale repetate cu bicarbonat de sodiu (care alcalinizeaza mediul vaginal, pH >8) conduce la dereglarea echilibrului vaginal si la scaderea drastica a lactobacililor de la acest nivel.

Astfel, se creeaza un teren propice dezvoltarii patogenilor.

Antisepticele locale, la fel ca si antibioticele, nu poseda un mecanism care sa distruga selectiv doar patogeni. In plus, multi dintre patogeni au capatat rezistenta la actiunea multora dintre antisepticele locale, in timp ce lactobacilii sunt sensibili la actiunea acestor antiseptice locale. Prin aplicarea de antiseptice locale, lactobacilii sunt omorati si astfel este creat un mediu favorabil reinfectarii cu microorganisme patogene.

Cum ai grija de flora vaginala?

Pentru restabilirea florei vaginale normale noi iti recomandam Mastrelle® Symbio capsule vaginale.

Mastrelle® Symbio este un produs bazat pe componente probiotice si prebiotice. Datorita asocierii probiotic-prebiotic, Mastrelle® Symbio este eficient in tratarea si prevenirea candidozei si vaginitei bacteriene.

  • Trateaza candidoza si vaginita bacteriana
  • Previne infectiile vaginale recurente
  • Restabileste echilibrul florei si pH-ului vaginal, in toate situatiile in care numarul lactobacililor de la nivel vaginal este scazut
  • Scade recurentele vaginitelor bacteriene creste eficacitatea terapiei clasice
  • Eradicheaza Candida si formele sale de rezistenta
  • Poate fi utilizat in condiţii de siguranta in timpul sarcinii si alaptarii

Mastrelle Symbio este disponibil AICI.

Mastrelle® Flora Plus, capsule vaginale Mastrelle® Flora Plus, capsule vaginale
Mastrelle® Flora Plus, capsule vaginale este un produs bazat pe un complex prebiotic activ, vitamine şi acid hialuronic. Datorită compoziţiei complexe, Mastrelle® Flora Pus scade şi echilibrează pH-ul vaginal la valoarea fiziologică (pH < 4,5). Complexul prebiotic furnizează nutrienţi ce stimulează creşterea lactobacililor şi refacerea biofilmului protector, împidicând creşterea bacteriilor patogene şi a fungilor de tip Candida. Vitamina E şi acidul hialuronic formează un film cu proprităţi hidratante şi regenerante, având ca rezultat ameliorarea mâncărimilor, iritaţiilor şi usturimii.