Viata sexuala la menopauza

Viata sexuala la menopauza

Viata sexuala la menopauza? Multe dintre femei ar spune ca aceasta este o poveste si asta pentru ca le este greu sa vorbeasca despre probleme precum scaderea libidoului.

Menopauza este o etapa fireasca in viata femeilor, care le face sa se confrunte cu o serie de probleme ce le afecteaza activitatile de zi cu zi. Despre unele dintre ele, precum bufeurile, transpiratiile nocturne, starile de nervozitate si de anxietate, le este mai usor sa vorbeasca si, implicit, sa caute solutii pentru a le ameliora. Pe altele, precum scaderea libidoului si viata sexuala, le ignora pentru ca le este greu sa le analizeze si sa vorbeasca despre ele.

De vina pentru toate aceste tulburari sunt schimbarile hormonale care au loc in organismul femeilor. Acestea afecteaza aproape jumatate dintre femeile aflate la menopauza, pentru o parte dintre noi ele fiind intolerabile.

De ce nu ne mai place sa facem sex la menopauza?

Una dintre problemele cu care ne confruntam in preajma menopauzei sau la menopauza este atrofia vaginala. Aceasta este la fel de deranjanta precum bufeurile sau schimbarile de dispozitie. Spre deosebire de acestea insa, atrofia vaginala nu trece de la sine, nu se atenueaza in timp, ci se agraveaza si poate provoca si intretine alte afectiuni mai grave.

Atrofia vaginala provoaca dureri si sangerari in timpul actului sexual, care se transforma astfel dintr-un moment de fericire si tandrete in doi intr-o experienta neplacuta. In plus, atrofia vaginala creeaza senzatii de disconfort si iritatie ce se manifesta chiar si in timpul mersului sau statului in sezut.

De ce apare atrofia vaginala la menopauza?

Ca si celelalte simptome care se manifesta in preajma menopauzei, uscaciunea vaginala este rezultatul scaderii sintezei de estrogen si progesteron. Nimic nou pana aici.

Scaderea nivelului de estrogen perturba echilibrul pH-ului natural (acid versus alcalin) de la nivelul vaginului si ii afecteaza gradul natural de umiditate. Aceasta duce, evident, la uscaciune, dar si la iritatie, ce poate declansa afectiuni cum sunt infectiile tractului urinar.

Daca pH-ul vaginal (care, normal, tinde spre valori acide) atinge valori prea apropiate de zone alcalina, se pot dezvolta microorganisme patogene si levuri. Acestea provoaca infectii si micoze ce afecteaza atat de multe femei.

In plus, nivelele scazute de estrogen sunt responsabile de subtierea peretilor vaginali si pierderea elasticitatii. Ambele fenomene contribuie la senzatia de uscaciune vaginala.

Cum previi atrofia vaginala la menopauza?

Mastrelle Madame este un gel vaginal concentrat in isoflavone din soia. Aceste substante sunt denumite fitoestrogeni datorita proprietatii lor de a mima efectul estrogenilor fara a avea actiune estrogenica propriu-zisa. Fitoestrogenii din soia aplicati pe mucoasa vaginala ii cresc gradul de hidratare, ii redau troficitatea si elasticitatea si restabilesc secretia normala de mucus protector lubrifiant.

Gelul vaginal Mastrelle Madame contine si acid hialuronic, o macromolecula naturala ce mentine apa in tesuturi, dar si extracte calmante de aloe si galbenele ce reduc iritatia si grabesc vindecarea.

O aplicare de 2 ori pe saptamana este suficienta pentru a reface mucoasa vaginala, pentru a restabili nivelul normal de hidratare si lubrifiere si pentru a echilibra pH-ul la valoarea normala fiziologica pentru aceasta varsta.

In plus, credeti sau nu, cresterea consumului de apa contribuie la hidratarea intregului organism. Un corp hidratat are sanse mult mai mari sa-si regaseasca echilibrul natural. Mai mult, hidratarea face bine si pielii.

Ce nu trebuie sa facem la menopauza?

In aceasta perioada trebuie evitate baile cu spuma, produsele de igiena si toaleta parfumate si care contin sapunuri. Sapunurile obisnuite sunt prea alcaline pentru zona intima, iar parfumurile pot irita mucoasa vaginala. Trebuie adaugat ca si dusurile vaginale in afara unei infectii trebuie evitate. Daca simptomele sunt severe e bine sa evitam si spalarea lenjeriei cu detergenti parfumati.

Desigur ar trebui sa renuntam sa purtam lenjerie stramta si din materiale sintetice care, prin frecare, nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.

Mastrelle® Toujours, gel pentru igienă intimă Mastrelle® Toujours, gel pentru igienă intimă
Mastrelle® Toujours este un gel pentru igiena intima zilnica.
Mastrelle® Meno I Mastrelle® Meno I
Mastrelle® Meno I este un supliment alimentar care calmeaza simptomatologia specifica menopauzei, pe baza de de extracte vegetale (Cimicifuga racemosa, Vitex agnus-castus, Rhodiola rosea, Melissa officinalis) si vitamina B6.
Mastrelle® Madame, gel vaginal Mastrelle® Madame, gel vaginal
Mastrelle® Madame 45+ contine izoflavone din soia si acid hialuronic ce asigura rehidratarea stratului superior al mucoasei vaginale. Aplicarea gelului vaginal Mastrelle® Madame 45+ ajuta la formarea unui film protector, rehidrateaza, asigura o buna lubrefiere si imbunatateste calitatea tesutului vaginal. Actiunea sa trofica se datoreaza extractului de soia concentrat si standardizat in izoflavone 40% si acidului hialuronic incorpórate intr-un gel-crema cu textura usoara, negrasa, sub forma unei emulsii ulei in apa.