Care sunt simptomele si cauzele nasului infundat

Care sunt simptomele si cauzele nasului infundat

Care sunt cauzele congestiei nazale si ce poti face pentru a nu mai avea nasul infundat?

Numita popular si nas infundat, congestia nazala este un simptom extrem de des intalnit atat la copii, cat si la adulti si apare de regula odata cu instalarea unei raceli, viroze, alergii sau odata cu declansarea sinuzitei.

Congestia nazala este caracterizata prin blocarea pasajelor nazale, dar si a tesuturilor adiacente. Odata blocate, acestea se inflameaza din pricina excesului de fluide, iar respiratia devine dificila.

Simptomele congestiei nazale

  • senzatia de uscaciune a mucoasei
  • tulburari ale mirosului
  • senzatia de lipsa a aerului
  • acumularea de mucus
  • secretii nazale
  • inflamarea tesutului nazal
  • mai rar, dureri la nivelul sinusurilor

Cauzele congestiei nazale

  • cauze alergice: rinita alergica, alergiile la praf, mucegai sau la diferiti factori de mediu dar si alergiile sezoniere
  • cauze infectioase: sinuzita, raceala, gripa, infectiile cailor respiratorii superioare, viroze
  • cauze structurale de congestie: anumite deformari ale nasului sau ale septului, polipii, sau chiar tumorile nazale.

Alte cauze ale congestiei nazale sunt: consumul excesiv de alcool, aerul rece, fumul sau mancarea prea condimentata. De asemenea, anumite medicamente pentru controlul tensiunii arteriale pot avea ca efect secundar infundarea nasului.

Nu in ultimul rand, congestia nazala poate sa apara in timpul sarcinii, de regula, la sfarsitului primului trimestru. Fluctuatiile hormonale care apar in timpul sarcinii pot determina aceasta congestie nazala, iar membranele nazale devin inflamate si uscate.

Cand mergem la medic

Trebuie sa te adresezi medicului, daca simptomele dureaza mai mult de 10 zile, ai febra mare, mucusul nazal are culoarea galbena sau verde si este insotit de durere sinusala. Aceste simptome pot sa fie semnul unei infectii bacteriene, iar medicul dupa ce te va consulta si va efectua analizele necesare, iti poate recomanda tratament cu antibiotic pentru a nu avea loc o suprainfectare.

Atentie! Daca ai un copil mic, sugar si are febra, iar congestia nazala este o piedica in calea alaptarii sau ii provoaca dificultati de respiratie, trebuie sa mergi de urgenta la medicul specialist pediatru.

Respiri usor sit e simti bine

RESPIRAN® Hyal, spray nazal, prin compozitia unica pe baza de ingrediente bioactive, atent selectionate – hialuronat de sodiu, dexpantenol si Aloe vera –, previne si trateaza uscaciunea nazala si combate congestia nazala la persoanele cu “sindrom de nas uscat”.

Acidul hialuronic formeaza o bariera protectoare care hidrateaza si cicatrizeaza mucoasa nazala.

Aloe vera reduce inflamatia din alergii si protejeaza de infectii bacteriene si virale.

Dexpantenolul actioneaza emolient si regenereaza mucoasa nazala lezata.

RESPIRAN® Hyal hidrateaza, curata, protejeaza si decongestioneaza mucoasa nazala uscata, putand fi administrat incepand cu varsta de 1 an si utilizat in conditii de siguranta pe perioade indelungate, fara risc de reactii adverse si fara a provoca dependenta.

RESPIRAN® Hyal, spray nazal RESPIRAN® Hyal, spray nazal
RESPIRAN® Hyal, spray nazal este o solutie nazala izotona care, prin ingredientele continute, asigura buna functionare a mucoasei nazale. RESPIRAN® Hyal, spray nazal formeaza, dupa aplicare, un film superficial care protejeaza si hidrateaza mucoasa nazala uscata, inflamata si lezata, curata si elibereaza caile nazale, usurand respiratia.