Vitamina D, esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

Vitamina D, esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

Vitamina D are un rol important in dezvoltarea si mentinerea sanatatii oaselor. Deoarece ajuta la absorbtia calciului, este necesara pentru oase si dinti sanatosi.

Vitamina D este foarte importanta in special in cazul bebelusilor, care au o crestere spectaculoasa in primii doi ani de viata, dar si in cazul copiilor ajunsi la vârsta pubertatii, când ritmul de crestere accelereaza din nou.

Vitamina D este de fapt o grupa de vitamine, dar cele doua forme relevante sunt vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D2 se gaseste in anumite alimente, dar in cantitati mici, in timp ce vitamina D3 se produce la nivelul pielii prin expunerea la razele solare.

Deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D este una dintre cele mai frecvente cauze ale rahitismului carential. Acesta este o boala metabolica specifica copilariei si apare din cauza cresterii rapide din aceasta perioada.

In primul an de viata, deficitul de vitamina D la copii poate duce la rahitism carential, respectiv la demineralizarea oaselor

In prezent, recomandarea generala este ca toti copiii sa primeasca picaturi de vitamina D3, inca din primele zile de viata.

Rahitismul apare atat din cauza carentei de calciu, fosfor, cat si a lipsei de vitamina D, efectul fiind mineralizarea defectuoasa a oaselor lungi in perioada de formare si crestere a copilului. Oaselor le lipseste duritatea si devin moi, prezentand curburi anormale.

Cum poate fi prevenit deficitul de vitamina D la copii

Expunerea adecvata a copilului la soare – de primavara pana toamna, 15 -20 minute fara aplicarea de creme de protectie UV.

Promovarea unui regim alimentar corect:

• alimentatie la san, laptele de mama avand actiune antirahitica evidenta
• formule de lapte imbogatite cu vitamina D
• alimentatie diversificata – galbenus de ou, peste proaspat, ficat, carme de vita
• evitarea administrarii laptelui de vaca pana la varsta de 1 an, deoarece contine un nivel scazut de vitamina D, 10-40UI/litru, mult sub necesarul vitaminic adecvat.

Suplimentare cu Vitamina D. De la varsta de 7 zile pana la 18 luni se recomanda o doza de 400UI- 800UI/zi, tot timpul anului, iar dupa aceasta varsta pana la sfarsitul perioadei de crestere – 500UI/zi doar in perioadele reci (de toamna pana primavara).

Alinan® Vitamina D3 baby picaturi

Alinan® Vitamina D3 are rol predominant in formarea sistemului osos la copii in perioada de crestere. Favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si fosforului. Are rol esential in formarea si consolidarea oaselor si a dintilor. Mentine functionalitatea normala a celulelor osoase. Intareste sistemul imunitar.

Alinan® Vitamina D3 baby picaturi se administreaza cate 1 picatura zilnic incepand cu prima saptamana de viata pana la varsta de 1 an.

In al doilea si al treilea an de viata se recomanda administrarea a 1-2 picaturi pe zi mai ales in sezonul rece (din luna septembrie pana in luna aprilie inclusiv).

Picaturile se administreaza direct in gura bebelusului, cu ajutorul flaconului picurator.

Pentru a preveni pierderea prin voma a dozei administrate, o situatie frecvent intalnita la bebelusi dupa masa, se recomanda administrarea picaturilor in prima parte a zilei, intre mese.

Poate fi administrat pana la varsta de 10-12 ani: 1 picatura pe zi.

Se administreaza la recomandarea medicului pediatru sau a medicului de familie.

 

Ostart® Essential D3 400 000 UI, picaturi Ostart® Essential D3 400 000 UI, picaturi
Ostart Essential D3 400 000 UI aduce un aport substantial de vitamina D3 sub forma de solutie, vitamina esentiala pentru mentinearea sanatatii organismului.
Alinan® Vitamina D3 baby picaturi Alinan® Vitamina D3 baby picaturi
Are rol predominant in formarea sistemului osos la copii in perioada de crestere