Ce faci cand copilul nu are pofta de mancare
De ce nu are copilul pofta de mancare? Ti-am pregatit cateva informatii care iti vor fi de ajutor.
Iti face tot felul de grimase in timpul mesei, spune mereu ca nu-i este foame imediat cum da cu ochii de farfurie si cauta tot felul de pretexte pentru a se ridica de la masa?
Refuzul copilului de a manca este o mare ingrijorare pentru parinti. Ei se tem ca un copil mofturos sau care plange in timpul mesei nu se va dezvolta in mod corespunzator si va avea probleme de sanatate. Este o problema si un motiv de stres si pentru copii, deoarece acestia sunt fortati sa manance mai mult decat au nevoie.
Motive pentru care copilul nu mananca
Intolerante alimentare
In anumite cazuri, cand cel mic face mofturi doar la un anumit tip de alimente, acest lucru poate sugera o intoleranta nativa la respectivul produs. Poate fi vorba de lactate, fainoase sau fructe uscate. Ar trebui sa observi cu atentie daca nu cumva aceste alimente ii creeaza probleme digestive sau un disconfort gastric.
Anemie
Lipsa cantitatii potrivite de fier in organism poate fi motivul aparitiei alimentatiei deficitare. In acest caz, schimba dieta cu alimente bogate in fier sau ia in considerare administrarea unui supliment.
Paraziti intestinali
O problema des intalnita la copii, din moment ce acestia duc mainile murdare la gura. Simptomele pot trece neobservate sau pot fi confundate cu alte afectiuni. Fii atenta daca micutul este nervos fara motiv, are pupilele mai dilatate sau are frecvent mancarimi anale.
Probleme emotionale
Nu exclude acest aspect, mai ales daca au avut loc schimbari importante in viata copilului sau a familiei.
Alte afectiuni
Daca problema nu se rezolva de la sine in cateva zile, programeaza o vizita la medic si cere o serie de analize pentru a exclude probleme mai serioase sau boli digestive.
Cum obisnuiesti copilul cu mancarea
Nu hrani copilul intre mese
Un copil care ia o varietate de gustari intre mese este putin probabil sa mai doreasca o masa sanatoasa si hranitoare. Problema este mai ales la acei micuti carora le plac foarte mult dulciurile.
Nu hrani copilul cu forta
Incercarile de a-ti hrani copilul cu forta se pot intoarce impotriva ta mai repede decat iti inchipui. Un astfel de comportament nu este benefic pentru copil. In plus poate afecta si relatia lui cu parintii. Nu incerca nici sa-ti santajezi copilul ca sa manance, deoarece nu este o varianta pe termen lung.
Mananca odata cu copilul tau
Atunci cand cel mic vede ca tu si partenerul luati masa intr-o atmosfera relaxata, cu siguranta, va fi si el dornic sa se alature. De asemenea este o idee buna sa implici copilul in prepararea mancarii si asezarea mesei.
Pregateste mese pline de culoare
Preparatele culinare cu aspect frumos si apetisant il vor incuraja pe cel mic macar sa guste si sa vada cum este mancarea. De cele mai multe ori copiii sunt incantati de ardeii grasi colorati, capsune, felii de mar de diverse culori. Mesele colorate sunt o metoda probata pentru copiii care nu au pofta de mancare.
Pregateste-i un loc special la masa
Ca sa cresti sansele ca cel mic sa vina la masa de buna voie, ar trebui sa-i amenajezi la masa un spatiu placut si familiar. Cu siguranta ajuta daca alegi tacamuri si servetele colorate, farfurii cu forme neobisnuite (fete de animale, de masinute).
Cum te ajuta Alinan Energie si pofta de mancare
Alinan Energie si pofta de mancare este o formula unica, dezvoltata in colaborare cu medici pediatri si nutritionisti, recomandata pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, in cazul lipsei de mancare si a scaderii in greutate, in caz de oboseala excesiva, efort fizic sau intelectual si ajuta la refacerea organismului in convalescenta.
Alinan Energie si pofta de mancare contine top 10 vitamine esentiale: A, C, B1, B2, B3 sau PP, B5, B6, B9, B12 si D3.
Siropul poate fi administrat copiilor incepand cu varsta de 1 an. Siropul se administreaza dupa mese, ca atare sau amestecat cu ceai, suc sau piure de fructe, astfel:
– 1-3 ani: 5 ml pe zi
– 4-6 ani: 5 ml pe zi
– peste 6 ani: 7,5-10 ml pe zi.